Oolong thee Dammann

Dammann Oolong, een kruising tussen groene en zwarte thee, is een unieke schat aan betoverende smaken. De bijzonderheid zit hem in de verschillende oxidatieniveaus, waardoor prachtige nuances ontstaan. Bij een oxidatie van minder dan 50% heeft Dammann Oolong meer de smaak van groene thee. Bij een oxidatie van meer dan 50% heeft Dammann Oolong meer de smaak van zwarte thee.

Het verhaal achter Dammann Oolong thee is fascinerend. De westerse naam is geïnspireerd op de Chinese term 'Wulong', vertaald als 'zwarte draak'.

Kies Dammann oolong thee

Losse oolong thee Dammann

Dammann oolong thee in cristal zakjes 

Dammann oolong thee in horeca zakjes 

Oolong thee 

Oolong-thee is een schat aan gedeeltelijk geoxideerde smaken, met een oxidatie tussen 30% en 70%, waardoor het een unieke complexiteit heeft die de aroma's van zowel groene als zwarte thee oproept.

Een fascinerende legende vertelt hoe deze thee bij toeval werd ontdekt. Terwijl de theeboer Wu Liang (later bekend als Wu Long of Oolong) theebladeren plukte, werd hij afgeleid door een hert. Toen hij de blaadjes te lang in de zon liet liggen, verdorden ze en oxideerden ze. Ondanks deze tegenslag besloot hij ze te verwerken en was verrukt over de betoverende smaak en het aroma van de resulterende thee. Wat de echte oorsprong ook is, oolong thee veroverde de harten in China tijdens de Qing-dynastie (1644-1912), vooral in de provincie Fujian, de bakermat van de productie. Oolong thee vond in de 19e eeuw ook zijn weg naar Taiwan, meegebracht door immigranten uit Fujian, waar het een unieke stijl en cultuur ontwikkelde.

Hoe maken ze oolong thee?

De productie van Oolong-thee begint met het zorgvuldig plukken om de rijpste blaadjes te selecteren voor de meest uitgesproken smaak en aroma. Deze unieke keuze beïnvloedt het karakter van Oolong-thee tot in je kopje.

De geplukte blaadjes worden vervolgens uitgespreid op een doek of mat om te verwelken, hun vocht te verliezen en soepel te worden.

Om Oolong zijn speciale vorm te geven, worden de zachte blaadjes in een zak tussen twee stenen gerold. Hierdoor scheuren de celmembranen en ontstaat er oxidatie wanneer de enzymen worden blootgesteld aan de lucht.

Wanneer het gewenste oxidatieniveau is bereikt, wordt de thee verwarmd om de werking van de enzymen te stoppen. De cruciale rol van de theemeester is hier om de uiteindelijke smaak vorm te geven. In sommige regio's wordt de thee geroosterd om een specifiek smaakprofiel te verkrijgen.

Tot slot wordt de thee nog een keer gerold om de bekende Oolong vorm te krijgen.

Tijdens het hele proces wordt de thee zorgvuldig gedroogd om het gewenste restvochtgehalte van ongeveer 3 tot 4% te bereiken.

Hoe zet je oolong thee? 

Weeg de thee af (het volume kan variëren afhankelijk van de theesoort) en gebruik ongeveer 2 gram thee voor één kopje. Gebruik voor een theepot ongeveer 10 gram per liter.

Doe de thee in een thee-ei of filter. Als je losse thee in de theepot wilt zetten, zet dan een theezeefje klaar.

Gebruik vers water. Als je in een gebied woont waar het water slecht smaakt, gebruik dan water uit flessen of een waterfilter.

Zet je groene thee met water van 80-95°C. Als je een gewone waterkoker hebt, laat het water dan na het koken even staan om de temperatuur te laten zakken.

Geef je thee de tijd om zich te ontvouwen en zijn smaak en aroma vrij te geven. Over het algemeen is 2 tot 3 minuten genoeg. Volg de aanwijzingen op de theedispenser.

Een goede oolong-thee heeft zoveel smaken dat je het je kunt veroorloven om het een tweede keer op te schenken om de evolutie van smaken te proeven.

Is Dammann oolong thee gezond?

1. Oolong thee zit boordevol voedingsstoffen

Naast cafeïne bevat Oolong-thee heilzame vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxiderende polyfenolen.

2. Oolong thee kan helpen beschermen tegen diabetes

De antioxidant polyfenolen in oolong thee kunnen helpen de bloedsuikerspiegel normaal te houden en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verminderen. Het bewijs is echter gemengd en verder onderzoek is nodig.

3. Oolong thee kan je helpen afvallen

De combinatie van cafeïne en polyfenolen in Oolong thee kan helpen om de remming van specifieke enzymen en het aantal verbrande calorieën per dag te verhogen. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan gewichtsverlies.

4. Oolong thee kan de gezondheid van het hart verbeteren

Het kan het risico op hartaandoeningen, beroertes en hoge bloeddruk bij sommige mensen helpen verminderen, maar er is meer onderzoek nodig.

5. Kan de hersenfunctie verbeteren

De cafeïne, antioxidanten en theanine in thee kunnen gunstige effecten hebben op de hersenfunctie en de stemming.

6. Kan helpen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

Net als groene en zwarte thee kan oolong thee beschermende effecten hebben tegen kanker.

7. Oolong thee bevordert sterke tanden en botten

Oolong thee kan de botmineraaldichtheid helpen verhogen. Het kan ook het tandglazuur versterken en de vorming van tandplak verminderen.

8. Oolong thee kan eczeem helpen verlichten

De antioxidant polyfenolen in oolong thee kunnen helpen bij het verlichten van eczeemsymptomen en de verbeteringen kunnen langdurig zijn, maar er is meer onderzoek nodig.

Bij koopthee raden we je aan om eerst en vooral van je thee te genieten. Geniet vooral van deze heerlijke drank als een aangename ervaring die je graag deelt.

Oolong thee Dammann