Zwarte thee Dammann

Zwarte thee, een product van de rijke theecultuur, heeft zich een plaats verworven in de wereld van de dranken. Het is nu de op één na meest geconsumeerde drank ter wereld, na water, het element dat essentieel is voor het leven. Het is niet zomaar een drank, maar een ervaring die continenten heeft doorkruist, smaakpapillen heeft verleid en zielen door de eeuwen heen heeft betoverd. Het unieke ervan ligt in zijn vermogen om een reeks smaken aan te bieden die zowel nostalgie als nieuwigheid oproepen.

Kies Dammann zwarte thee

Losse zwarte thee Dammann

Dammann zwarte thee in cristal zakjes 

Dammann BIO zwarte thee in horeca zakjes 

Dammann zwarte thee in horeca zakjes 

Dammann zwarte thee in blikjes 

Dammann iced tea van zwarte thee.

Zwarte thee 

Dammann zwarte thee wordt over de hele wereld gewaardeerd en is na water een van de populairste dranken. Het is afkomstig van de kostbare bladeren van de Camellia sinensis plant en is een onuitputtelijke bron van smaak en voordelen voor vele culturen. De authenticiteit van Dammann zwarte thee is te danken aan het zorgvuldige oxidatieproces dat de thee ondergaat en dat bepalend is voor de intense tint en de karakteristieke smaak.

De wereld van Dammann zwarte thee omspant een enorm spectrum van diversiteit. Elke variëteit wordt beïnvloed door het terroir van herkomst, lokale culturele gebruiken en traditionele verwerkingsmethoden. Van de heuvels van Assam tot de tuinen van Darjeeling en de plantages van Ceylon, elke regio geeft Dammann zwarte thee een unieke smaaknuance.

Deze bladeren, zorgvuldig geselecteerd en verwerkt met voorouderlijke knowhow, resulteren in een drank die traditie en moderniteit combineert. Het oxidatieproces, georkestreerd door meesterlijke theeboeren, produceert infusies die de diepte van het terroir en het meesterschap van hun kunst onthullen.

De harmonieuze samensmelting van geografische, culturele en technische elementen verheft Dammann zwarte thee tot een emblematische rang. Of het nu gaat om een Dammann Earl Grey met een smaakje of een delicate Darjeeling van hetzelfde merk, elk kopje van deze zwarte thee onthult een uniek verhaal en biedt een zintuiglijke ervaring die de pracht van diversiteit in de wereld van thee weerspiegelt.

Hoe maken ze zwarte thee?

De magie van de verwerking van zwarte thee begint bij het plukken. Met een nauwkeurig doel wordt de bovenste scheut, bekend als de "pekoe", zorgvuldig geselecteerd, samen met een of meer zijbladeren. Deze jonge blaadjes dragen al het aromatische potentieel in zich.

Eenmaal geplukt gaat het theeblad een delicate dans aan met de natuur. Voorzichtig uitgespreid op matten of doeken begint het te verwelken. Dit ballet zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd, waardoor de blaadjes soepel en volgzaam worden onder onze vingers.

Daarna worden de bladeren voorzichtig opgerold, waardoor hun binnenste aan de elementen wordt blootgesteld. De gebroken celmembranen nodigen de enzymen uit tot interactie met de lucht, waardoor de intrigerende oxidatiedans begint.

In het hart van dit ballet wordt de theemeester de dirigent van het oxidatieorkest. Als een alchemist weeft hij een subtiel evenwicht tussen temperatuur, vochtigheid en ventilatie. Op zijn oordeel bereikt de oxidatie haar hoogtepunt en maakt hij met een subtiel vleugje warmte een einde aan de werking van de enzymen.

De metamorfose is nog niet voltooid. De bladeren, nu vol geschiedenis, gaan door de laatste fase: drogen. Of de thee nu wordt gedroogd in een traditionele wok of in enorme ovens, de thee voltooit zijn reis met een vochtgehalte van ongeveer 3 tot 4%, klaar om de essentie van zijn terroir en transformatie vast te leggen.

Als een symfonie van aroma's en smaken vertelt elk kopje zwarte thee het verhaal van dit avontuur, van de velden van het plukken tot de dans van de enzymen en de streling van het droogproces.

Hoe moet je zwarte thee zetten? 

Kies de zwarte thee van je voorkeur - het is het beste om een thee van goede kwaliteit te kiezen.
Weeg de theeblaadjes (het volume kan variëren afhankelijk van de theesoort) en gebruik ongeveer 2 gram zwarte thee voor één kopje. Gebruik voor een theepot ongeveer 10 gram per liter.
Doe de thee in een thee-ei of filter. Als je losse thee in de theepot wilt zetten, zet dan een theezeefje klaar.
Gebruik vers water. Als je in een gebied woont waar het water slecht smaakt, gebruik dan water uit flessen of een waterfilter.
Bereid je zwarte thee met water van 90-100°C. Als je een gewone waterkoker hebt, laat het water dan na het koken even staan om water van 90°C te krijgen.
Geef je thee de tijd om zich te ontvouwen en zijn smaak en aroma vrij te geven. 
Laat de thee bij voorkeur niet te lang trekken. Als je een sterkere thee wilt, kun je het beste wat meer theeblaadjes gebruiken. Als je de thee te lang laat trekken, kan hij bitter worden.

Is Dammann zwarte thee goed voor je?

  • Zwarte thee bevat polyfenolen, zoals flavine die antioxiderende eigenschappen hebben.
  • Antioxidanten kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.
  • Zwarte thee kan helpen het risico op coronaire hartziekten te verminderen door de bloedvatfunctie te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.
  • Het drinken van drie of meer koppen zwarte thee per dag kan het risico op een hartaanval en beroerte verminderen.
  • Zwarte thee kan de cognitieve functie, het geheugen en de alertheid helpen verbeteren door de productie van dopamine en noradrenaline in de hersenen te stimuleren.
  • Zwarte thee bevat ook cafeïne en L-theanine, die de stemming en mentale prestaties kunnen verbeteren.
  • Wees echter voorzichtig met de hoeveelheid toevoegingen die je gebruikt, want deze kunnen het aantal calorieën verhogen en de gezondheidsvoordelen van zwarte thee verminderen.

 

Bij koopthee raden we je aan om eerst en vooral van je thee te genieten. Geniet vooral van deze heerlijke drank als een aangename ervaring die je graag deelt.

Zwarte thee Dammann