Rooibos Dammann

Dompel jezelf onder in de verleidelijke wereld van rooibos, een unieke cafeïnevrije infusie die bekend staat om zijn fascinerende geschiedenis en onderscheidende reeks smaken. Of je nu kiest voor pure rooibos of de exotische Bali rooibos melange, elke slok belooft een rustgevende en heerlijke ervaring, gekenmerkt door de tijdloze charme van rooibos zelf.

De dag beginnen met een kopje rooibos betekent kiezen voor een troostend moment, en er 's avonds van genieten staat garant voor ideale ontspanning. Rooibos onderscheidt zich niet alleen door zijn smaak, maar ook door zijn antioxidanten, die het algemene welzijn bevorderen, en zijn cafeïnevrije karakter, dat zorgt voor een rustige nachtrust.

Kortom, rooibos is veel meer dan alleen een drankje; het symboliseert een evenwichtige en plezierige reis door een verscheidenheid aan voordelen en smaken. Kies rooibos voor een unieke en heilzame smaakervaring op elk moment van je dag.

Kies hier je favoriete rooibos

Losse Dammann rooibos

Dammann rooibos in cristal zakjes 

Dammann rooibos in horeca zakjes 

Hoe maken ze rooibos?

Rooibos heeft een levenscyclus van ongeveer 7 jaar. Na ongeveer 18 maanden worden de planten voor het eerst gesnoeid, waardoor ze ongeveer 50 cm lang worden. Deze afgeknipte takken worden in een gespecialiseerde machine verwerkt tot de juiste lengte.

Eenmaal in de verwerkingsfabriek worden de bladeren verfijnd en op de juiste grootte gesnoeid, klaar om tot rooibosthee verwerkt te worden. Fermentatie is de volgende fase, waarbij de rooibosbladeren voorzichtig worden gekneusd. Na bevochtiging wordt de rooibos voorzichtig gestapeld om het fermentatieproces te starten. Optimale blootstelling aan zuurstof is cruciaal voor een effectieve fermentatie.

Tijdens dit proces verandert de levendige groene kleur geleidelijk in de karakteristieke rode tint, terwijl de uitgesproken smaak en het zoete aroma van de rooibos zich ontwikkelen.

Na de fermentatie wordt de rooibos gedroogd in de zon om de transformatie te voltooien.

Hoe zet je rooibosthee?

Weeg de thee af (het volume kan variëren afhankelijk van de theesoort) en gebruik ongeveer 2 gram rooibos voor één kopje. Gebruik voor een theepot ongeveer 10 gram per liter.

Doe de thee in een thee-ei of filter. Als je losse thee in de theepot wilt zetten, zet dan een theezeefje klaar.

Gebruik vers water: als je in een gebied woont waar het water slecht smaakt, gebruik dan water uit flessen of een waterfilter.

Zet je rooibos in water van 100°C.

Geef je thee de tijd om zich te ontwikkelen en zijn smaak en aroma vrij te geven. Volg de instructies op de theedispenser.

Laat de thee niet te lang trekken. Als je een sterkere thee wilt, kun je het beste wat meer theeblaadjes gebruiken. Als je de thee te lang laat trekken, kan hij bitter worden.

Is Dammann rooibos gezond?

Rooibos, ook wel bekend als Zuid-Afrikaanse rode thee, is veel meer dan alleen een lekker drankje. De voordelen voor de gezondheid zijn talrijk en gevarieerd, waardoor het een interessante optie is om in je dagelijkse dieet op te nemen.

Een van de belangrijkste voordelen van rooibos is het hoge gehalte aan antioxidanten. Deze krachtige bestrijders neutraliseren vrije radicalen in ons lichaam en helpen onze cellen en DNA te beschermen tegen mogelijk schadelijke schade. Vrije radicalen worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals vroegtijdige veroudering, kanker en hart- en vaatziekten. Door rooibos in je routine op te nemen, bied je je lichaam een natuurlijke verdediging tegen deze bedreigingen.

Ook de ontstekingsremmende en antivirale voordelen van rooibos mogen niet over het hoofd worden gezien. De polyfenolen in rooibos werken ontstekingsremmend en helpen ontstekingsprocessen in het lichaam te kalmeren. Bovendien spelen deze stoffen een essentiële rol in de bescherming tegen virale infecties, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt.

Een fascinerend aspect van rooibos is de karakteristieke rode kleur, die wordt toegeschreven aan het gehalte polyfenolen. Deze plantaardige stoffen geven rooibos ook zijn gezondheid bevorderende eigenschappen en dragen bij aan zowel de kenmerkende kleur als de voordelen.

Voor mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle hebben, kan rooibos een waardevolle bondgenoot zijn. Aspalathine, een zeldzame antioxidant in rooibos, wordt in verband gebracht met de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Deze eigenschap kan vooral nuttig zijn voor mensen met diabetes of hyperglykemie en biedt natuurlijke ondersteuning om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Kortom, rooibos is veel meer dan alleen een kruidenthee. Zijn antioxiderende, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen en zijn potentieel om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, maken het een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar een smakelijke drank met gezondheidsvoordelen.

Rooibos Dammann