Witte thee Dammann

Witte thee is al eeuwenlang gewaardeerd, vooral in traditionele Chinese culturen, en staat bekend om zijn subtiele aroma en verfijnde smaak. In tegenstelling tot andere theesoorten, wordt witte thee meestal geoogst voordat de theeplant volledig bloeit. De jonge knoppen en verse bladeren worden zorgvuldig geselecteerd, wat resulteert in een premium kwaliteitsthee.

De minimale verwerking van witte thee maakt het niet alleen uniek in smaak en aroma, maar versterkt ook de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen. De hogere concentraties van antioxidanten en polyfenolen in witte thee kunnen bijdragen aan het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat cel beschadiging kan voorkomen.

Daarnaast wordt witte thee vaak geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de hartgezondheid, het ondersteunen van gewichtsverlies en het bevorderen van een betere huidgezondheid. 

Afsluitend biedt witte thee niet alleen een verfijnde drinkervaring, maar ook een schat aan voordelen die zowel de geest als het lichaam ten goede komen. Het is de perfecte keuze voor degenen die een delicate smaak waarderen en tegelijkertijd hun welzijn willen bevorderen.

Kies Dammann witte thee

Losse witte thee Dammann

Dammann witte thee in cristal zakjes 

Dammann witte thee in horeca zakjes 

Waarom is witte thee bijzonder?

Witte thee staat bekend om zijn delicate en verfijnde smaak en bevat van nature weinig cafeïne. Afkomstig van de jonge scheuten en blaadjes van de Camellia sinensis plant, wordt deze thee geoogst wanneer de knoppen nog niet volledig zijn ontplooid en bedekt zijn met een fijne witte vacht. Het merendeel van de witte thee komt uit China, specifiek uit de provincie Fujian, en charmeert met zijn lichte en bloemige smaak, vrij van enige bitterheid. Meestal laat men witte thee tussen één en vijf minuten trekken in water dat net niet kookt, afhankelijk van de specifieke variant. Het heeft geen toevoegingen zoals zoetstoffen of melk nodig om ten volle van zijn smaak te genieten. Of je het nu warm of koud prefereert, witte thee gaat perfect samen met lichte tussendoortjes of desserts. Historisch gezien was witte thee een exclusiviteit voor de keizerlijke tafel, en het is mogelijk de authentiekste thee die ooit door vorsten is gesavoureerd. Nu blijft het, met zijn minimale verwerking, een theesoort die de essentie van bloemen, hooi en fris groen weerspiegelt in zijn smaakprofiel.

Hoe maken ze witte thee?

De productie van witte thee vereist een zorgvuldige oogstprocedure die essentieel is voor het bepalen van zijn unieke smaak.

Het zijn deze kostbare, met dons bedekte knoppen die de kern vormen van deze bijzondere thee.

Na de oogst worden de bladeren gelijkmatig uitgespreid, meestal op matten, om op natuurlijke wijze te verwelken. Dit verwelkingsproces zorgt ervoor dat de bladeren hun vocht verliezen, wat ze zacht en handelbaar maakt. Het drogen van witte thee is meer methodisch en duurt langer dan bij andere theesoorten, juist vanwege het streven naar die karakteristieke smaak.

Na dit zorgvuldige proces wordt de thee verder gedroogd totdat het slechts een vochtgehalte van ongeveer 3 tot 4% heeft.

Hoe moet je witte thee zetten? 

Weeg de thee af (het volume kan variëren afhankelijk van de theesoort) en gebruik ongeveer 2 gram witte thee voor één kopje. Gebruik voor een theepot ongeveer 10 gram per liter.

Doe de thee in een thee-ei of filter. Als je losse thee in de theepot wilt zetten, zet dan een theezeefje klaar.

Gebruik vers water. Als je in een gebied woont waar het water slecht smaakt, gebruik dan water uit flessen of een waterfilter.

Bereid je witte thee met water van 70-80°C. Als je een gewone waterkoker hebt, laat het water dan na het koken even staan zodat de temperatuur daalt. Witte thee is kwetsbaar, dus gebruik niet te heet water.

Geef je thee de tijd om zich te ontvouwen en zijn smaak en aroma vrij te geven. Witte thee heeft iets meer tijd nodig om al zijn aroma's vrij te geven: 3 tot 6 minuten. Volg de instructies op de theedispenser.

Is Dammann witte thee goed voor je?

Pourquoi le thé blanc Dammann est-il bon pour la santé ?

Witte thee heeft een aantal voordelen voor de gezondheid, waaronder

1. Overvloed aan antioxidanten

Witte thee is een rijke bron van polyfenolen, die fungeren als antioxidanten. Ze helpen chronische ontstekingen te verlichten door het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

2. Cardiovasculaire bescherming

De polyfenolen in witte thee kunnen helpen de bloedvaten te ontspannen, de immuniteit te verhogen en de oxidatie van slechte cholesterol te voorkomen. Deze factoren kunnen het risico op hartaandoeningen verminderen.

3. Ondersteuning bij gewichtsverlies

Witte thee is een bron van cafeïne en catéchines zoals EGCG. Deze verbindingen kunnen samenwerken om de vetverbranding te stimuleren en de stofwisseling te versnellen.

4. Behoud van het gebit

Witte thee is rijk aan fluor, catéchines en tannine, die de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak kunnen bestrijden en zo bijdragen aan de mondgezondheid.

5. Bestrijdt kanker

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat witte thee-extract verschillende kankercellen kan onderdrukken en hun verspreiding kan remmen. Verder onderzoek bij mensen is nodig.

6. Verminderd risico op insulineresistentie

De polyfenolen in witte thee kunnen het risico op insulineresistentie verminderen, waardoor de bloedsuikerspiegel verbetert en het risico op chronische ziekten afneemt.

7. Preventie van osteoporose

Witte thee bestanddelen, met name catéchines, kunnen de botgroei bevorderen en de botafbraak vertragen, wat osteoporose helpt te voorkomen.

8. Bestrijdt huidveroudering

Witte thee en de bestanddelen ervan beschermen de huid tegen schade veroorzaakt door Uv-stralen en cellulaire bestanddelen. Ze behouden de integriteit van het netwerk van huidvezels.

 

Bij koopthee raden we je aan om eerst en vooral van je thee te genieten. Geniet vooral van deze heerlijke drank als een aangename ervaring die je graag deelt.

Witte thee Dammann