Flan met thee

Dammann thee flan met bloemen thee

Recept van Alice Roca 

Gepassioneerd door eten, kunst, design en ecologie, deelt Alice Roca haar vragen over koken en de relatie met esthetiek en mode, zonder ooit vraatzucht te vergeten, in haar blog en op Instagram. Het is dan ook heel natuurlijk dat uit een ontmoeting tussen Alice en DAMMANN Frères een mooi recept voor een traditionele flan met thee en bloemen is ontstaan.

Voor wie?

Voor 8 personen (vorm van 18 cm met hoge boorden)

Hoelang?

Bereiding 30 min

Infusietijd: minimaal 1 uur

Laat het deeg minimaal 3 uur rusten (ideaal om de dag ervoor te doen)

Afkoeltijd voor de gebakken vlaai: minimaal 2 uur.

Koken 55 min

Ingrediënten 

Voor het kruimeldeeg: 180 g bloem type T65/ 110 g koude boter /1 eigeel/ 10 g blonde rietsuiker/ 35 g koude melk /1 snufje zout/ 1 zakje witte thee - witte sinaasappelboom

Voor het mengsel: 700 g volle rauwe melk/ 250 g vloeibare room/ 125 g gouden rietsuiker/ 60 g maïzena /3 eidooiers en 2 hele eieren /2 zakjes passion de fleurs witte thee /1 snufje zout

Voor de gelei van de bloementhee: 250 ml water/ 2 zakjes passion de fleurs witte thee/ 75 g blonde rietsuiker/ 1 g agar-agar poeder/ enkele eetbare bloemen

Bereiding

Aromatiseer het melk/roommengsel (de dag ervoor of een paar uur ervoor):

Breng de melk en de room in een pan aan de kook, zet het vuur uit, laat de twee theezakjes of 4g trekken, dek af. Reken minimaal 1 uur, proef, het moet krachtig genoeg zijn maar niet te veel. Verwijder de thee.

Bereid het kruimeldeeg:

Meng in de kom van de robot de bloem, thee, zout, suiker, koude boter in blokjes gesneden en de eidooier. Als het amalgaam een ​​beetje zanderig is (soort van crumble), voeg dan de koude melk toe. Er zal zich een bal vormen, bewaar in de koelkast.

Bereid de flan vulling:

Klop in een kom de eidooiers en hele eieren, suiker en maïzena. Verwarm het uw gearomatiseerde melk/roommengsel opnieuw en giet het over de eidooiers/suiker/zetmeelmengsel terwijl u blijft kloppen. Giet alles in de pan op middelhoog vuur en blijf kloppen: de room moet heel dik worden. Stop met koken als je een redelijk stevige structuur hebt bereikt en giet het in een kom, dek af met folie en laat afkoelen.

Verwarm je oven voor op 230°C,

Haal je kruimeldeeg uit de koelkast, bekleed je vorm met een diameter van 18 cm met hoge zijkanten. Zet het minimaal 30 minuten in de vriezer. Giet de room in je taartvorm die net uit de vriezer komt, bak op een bakplaat (omdat boter uit het deeg kan lekken tijdens het bakken) gedurende 15 minuten. Verlaag de oven tot 180°C en bak nog 30 minuten. Als het niet goudbruin is, kun je het een paar minuten op de grill leggen en eruit halen. Zet opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur, de taart moet vast worden om goed te blijven staan.

Bereid de gelei van de thee:

Breng het water aan de kook, zet het vuur uit en laat de twee theezakjes 5 minuten trekken als een gewone thee. Haal de zakjes eruit, zet weer op het vuur met de suiker, breng weer aan de kook en voeg het agar-agar poeder toe, het moet een paar seconden koken, zet het vuur weer uit. Zet op een koele plaats gedurende de tijd dat het begint op te stijven (ongeveer een half uur afhankelijk van de omgevingstemperatuur), het moet vloeibaar blijven om het op de vla te gieten.

Haal de afgekoelde flan uit de vorm:

Leg je bloemblaadjes erop en dek af met de theegelei, wacht tot deze goed gestold is alvorens te proeven.

Dit recept maak je met Dammann witte thee Passion de fleurs


Rating: 5 sterren
1 stem