In Europa is zwarte thee de meest bekende thee, en in het westen is het de meest gedronken theesoort. In China waar de thee ontstond noemt men deze thee 'rode thee vanwege de kleur van de thee in het kopje.

De eerste thee soort in China was de witte thee, wat logisch is omdat dit de minst bewerkte thee soort is. In het oosten werd oorspronkelijk vooral groene en witte theegedronken. De westerse wereld echter maakte eerst kennis met zwarte thee. Via Engeland kwam deze thee als eerste naar Europa. Omdat deze thee uit de koloniën kwam, was hij exclusief en duur. Om aan de smaak te wennen deed de Engelse upper-class graag melk en suiker bij de thee. Een traditie was geboren.  

Wat is zwarte thee?

Alle thee komt van de Camellia Sinensis plant.

Op basis van de de Camellia Sinensis Sinensis en de Camellia Sinensis Assamica maken de thee producenten zowel groene thee, witte thee, oolong thee als zwarte thee.

De verschillende thee soorten ontstaan door de omstandigheden waarin de theestruik groeit, de snoeiwijze en de pluk methode van de thee bladjes.

Bij de productie van losse zwarte thee is het de oxidatie die de smaak en kleur zal bepalen 

Hoe maakt men zwarte thee?

De productie van zwarte thee begint bij de pluk. Naargelang het beoogde resultaat plukt men de topscheut ( pekoe ) met een of meer zijbladjes.

Dit geplukte blad laat men verwelken door het uit te spreiden op een doek of mat. Hierdoor zal het vochtgehalte in het theeblad dalen en de blaadjes worden slap en handelbaar.

Door de zachte theebladjes te rollen breekt men de celmembranen waardoor de enzymen in contact komen met de lucht. Hierdoor start het oxidatieproces.

De oxidatie staat onder toezicht van de teamaster, hij zal de temperatuur, vochtigheidsgraad en ventilatie controleren. De theemeester beslist wanneer de volledige oxidatie is bereikt, hij zal er dan door verhitting voor zorgen dat de enzymwerking stopt.

Na het oxidatieproces zal men de thee drogen, dit doet men in een wok of op grotere schaal in een oven. Het resterende vochtgehalte in de zwarte thee is rond de 3 à 4 %

Hoe zet je zwarte thee?

Gebruik zacht water, woon je in een streek met water met een slechte smaak gebruik dan water uit flessen of gebruik een waterfilter

Zet je zwarte thee met water van 90 a 100°c. Heb je een gewone waterkoker laat het water dan even rusten na het koken om water van 90° 

te verkrijgen 

Laat je thee de tijd om de blaadjes te ontplooien en zijn smaak en aroma af te geven. 

Je laat de thee best niet te lang trekken, als je sterkere thee wil is het beter om een beetje meer theeblad te gebruiken. Laat je de thee te lang trekken dan is er een kans dat je thee bitter gaat worden.

Darjeeling 

Laat een cristal zakje 3 à 4 minuten trekken in een kop water van 100°c 

Breakfast

Laat een zakje 4 à 5 minuten trekken in een kop kokend water, serveer eventueel met melk

Earl grey yin Zhen

Laat een zakje 4 à 5 minuten trekken in kokend water, serveer eventueel, à la Russe, met een schijfje sinaasappel 

Pomme d'amour 

Laat een zakje 4 à 5 minuten trekken ineen kop kokend water

Rode vruchten thee

Laat een zakje 4 à 5 minuten trekken in een kop kokend water

Iced tea jardin bleu

Laat een zakje 8 uur trekken in 1.5 liter koud water

Dammann assortiment thee

Volg de gebruiksaanwijzing op het product 

Zwarte thee zakjes online bestellen 

Ben je niet zeker van je keuze dan helpt koopthee je graag via de telefoon, en je kan ook je vraag stellen aan onze ambassadeur Tejo in de chat. We kunnen samen een antwoord vinden op je vragen en een thee vinden die bij jouw wensen past. Wij zijn de beheerders van jouw theewinkel en ons doel is een tevreden klant die geniet van zijn losse thee.