gratis levering vanaf 80€

Mate kopen 

Losse mate thee kopen? Hier staat de losse yerba mate die we voor jou selecteerden. In het koopthee assortiment lekkere mate bevat zowel groene mate als yerba mate clementine een heerlijke, opwekkende mix. De uit Zuid-Amerika afkomstige mate is de nieuwste trend in thee land.  Alle mate zwarte thee ondergaat een grondige kwaliteitscontrole, en een selectie om jou alleen het beste te bieden.

Zoek jij toch nog een andere thee? Stuur ons dan een berichtje want deze theewinkel is er voor jou. 

                                                                                                                                           Groetjes van Tejo


Losse thee kiezen 


Yerba mate clementine

Losse yerba mate

Yerba mate is een drank die we drinken als zoals thee. 'Yerba' staat voor de thee - kruidenblad, 'mate' is de drinkkop (kalebas) waaruit men de yerba,  drinkt door een 'bombilla' - filterrietje.

Yerba mate wordt gemaakt van de gedroogde bladeren en takjes van de 'Ilex paraguarensis'. 
De mate plant is een heester of kleine boom die groeit tot 15 meter hoog. De bladeren zijn wintergroen,

Wat is yerba mate?

Het wordt gebrouwen uit de gedroogde bladeren en takjes van de groenblijvende boom 'Ilex paraguarensis'. De plant wordt vooral geteeld en verwerkt vooral in Zuid-Amerika, meer in het bijzonder in Noord-Argentinië , Paraguay, Uruguay en Zuid-Brazilië

Het drinken van yerba mate is in Zuid-Amerika een gewoonte zoals thee of koffie een westerse gewoonte is . In tegenstelling tot de koffie of thee, is mate voedzaam, vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het bevat mateine, de mildere variant van cafeïne.

Bij warm weer wordt de mate koud gedronken (tereré). Kinderen drinken de yerba vaak met limonade.

Het drinken van yerba mate wordt beschouwd als een teken van vriendschap en is een uiterst sociaal gebeuren. Wanneer iemand je aanbiedt om yerba mate te delen, ken je dit opvatten als het grootst mogelijke compliment.

Maar mate past ook perfect in de westerse cultuur, en kan jou dag een kleine boost geven.


Yerba mate clementine

Wat is het productieproces van mate?

In de plantages laat men de yerba mate tot een hoogte van ongeveer 15 meter (korter als men met machines oogst). In het wild zal de 'Ilex paraguarensis' groeien tot ongeveer 30 meter. Oudere bomen worden om de 4 jaar geoogst om de natuurlijke vitaliteit en een uitstekende smaak van de yerba bossen te behouden.  De groene stengels, die groeien in één seizoen, worden samen met de bladeren afgesneden.

Voor een sterkere mix gebruikt men enkel de bladeren de zogenaamde "despalada": letterlijk "zonder stokjes"

De werknemers snijden de takken af met messen en vervoeren ze in gevouwen witte lakens naar de fabriek om ze daar te drogen. De mate moet direct verwerkt moeten worden om de antioxidanten te behouden.

Hoe zet je verse mate?

Yerba mate heeft zijn naam te danken aan de traditionele kop (mate) waaruit de yerba (thee) wordt gedronken. Deze drinkkop was vroeger een versierde, gedroogde kalebas, maar ze worden tegenwoordig van alle mogelijke materialen gemaakt. In Zuid-Amerika wordt het nog steeds uit de speciale mate kop gedronken, waarbij men de thee opzuigt door een rietje (bombilla).

1.Voor Mate doe je de infusie in een mate, giet een klein beetje koud water op de yerba mate om de antioxidanten te beschermen. Giet op met heet water en laat maximaal 5 minuten trekken. Zodra je gedronken hebt kan je nieuw heet water bijvoegen. De smaak gaat steeds zachter worden 

2.Zet je Mate van 90 a 100°c. Heb je een gewone waterkoker laat het water dan even rusten na het koken om water van 90° 

te verkrijgen 

Laat je mate de tijd om te ontplooien en zijn smaak en aroma af te geven. Laat de yerba mate 4a 5 minuten trekken en zeef dan.


Yerba mate

Mate online bestellen 

Ben je niet zeker van je keuze dan helpt koopthee je graag via de telefoon, en je kan ook je vraag stellen aan onze ambassadeur Tejo in de chat. We kunnen samen een antwoord vinden op je vragen en een thee vinden die bij jouw wensen past. Wij zijn de beheerders van jouw theewinkel en ons doel is een tevreden klant die geniet van zijn losse thee.


Je theesmaak kiezen 


Hoe gezond is mate thee?

Mogelijke voordelen van mate.

De inheemse Guarani bereiden de thee heden ten dage nog steeds voor zijn gezondheid bevorderende eigenschappen

1.Om het immuunsysteem te versterken,

2.Om het bloed te zuiveren en te ontgiften

3.Om het zenuwstelsel te versterken

4.Om veroudering tegen te gaan

5.Om vermoeidheid te bestrijden en de de geest een oppepper te geven

6.Als hulp bij afvallen en tegen verzwakking

7.Tegen stress en slapeloosheid. 

Bij koopthee geven wij de raad om vooral te genieten van je thee. Beschouw deze heerlijke thee vooral als een aangename drank die u met plezier drinkt

Koopthee.be